Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πόρισμα - σύγκριση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης κατοικιών από το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Είναι αναντίρρητο ότι στις ημέρες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως χώρα, όλοι οι καταναλωτές ενέργειας αναζητούν εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουν το κόστος θέρμανσης, με δεδομένες τις μειώσεις των μισθών και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η αναζήτηση αυτή για «φτηνότερη ενέργεια» κορυφώθηκε ιδιαιτέρως μετά την μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πολλοί συμπολίτες μας ήταν σε απόγνωση και πολλοί είναι πλέον εκείνοι που αναζήτησαν νέους τρόπους για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τα φαινόμενα καπναιθαλομίχλης που ταλαιπώρησαν την περιοχή μας. Η αιθαλομίχλη (smog στα αγγλικά) είναι ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπου υπήρξε ορατό πρόβλημα το χειμώνα που μας πέρασε και περιέχει επικίνδυνα σωματίδια αιθάλης, διοξείδιο του θείου, καθώς και άλλα συστατικά. Το φωτοχημικό νέφος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές πόλεις και μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Το τροποσφαιρικό/επιφανειακό όζον, το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα άτομα με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις όπως εμφύσημα , βρογχίτιδα και άσθμα. Επίσης, μπορεί να μειώσει την ικανότητα λειτουργίας των πνευμόνων, να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και πόνο κατά την βαθιά εισπνοή βάσει επιστημονικών αναφορών.
Σχετικά λοιπόν με την επιλογή του καταλληλότερου τρόπου θέρμανσης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ μελέτησε 8 διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης & δημοσίευσε πόρισμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα πλεονεκτήματα & τα μειονεκτήματα του κάθε τρόπου θέρμανσης, τόσο σε οικονομικά, όσο & σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι τύποι θέρμανσης που εξετάστηκαν από το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι:
  1. Πετρέλαιο.
  2. Φυσικό αέριο.
  3. Ξύλο (ενεργειακό τζάκι).
  4. Πελλέτες.
  5. Κλιματιστικό.
  6. Ηλεκτρικά σώματα (θερμοπομποί, θερμοσυσσωρευτές, υπέρυθρες).
  7. Αντλίες θερμότητας.
  8. Θερμάστρες/σόμπες κηροζίνης ή υγραερίου.
Παρακάτω αποτυπώνονται οι κυριότεροι πίνακες από το πόρισμα.


Το πλήρες κείμενο του πορίσματος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.